Logo - De Zon Geeft Energie

Wat is een variabel, vast of dynamisch energiecontract?

Zonnepanelen zijn veel in het nieuws de laatste tijd. Daarbij komen een aantal termen vaak naar voren. Termen als salderingsregeling of terugleverheffing. Klinkt ontzettend ingewikkeld, maar valt eigenlijk wel mee. Als je weet wat er met een paar belangrijke termen wordt bedoeld, dan weet je genoeg om het gesprek over zonne-energie te volgen. We zetten die veelgebruikte termen hier voor je op een rij.

Wat is de salderingsregeling?

Als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je die stroom terug aan het elektriciteitsnet. Als je vervolgens een keer meer stroom verbruikt dan je zonnepanelen direct opwekken (oftewel: de omgekeerde situatie), dan mag je dit ‘wegstrepen’ tegen de stroom die je eerder leverde en betaal je er niets voor. Deze voordelige regeling lag een tijdje onder een politiek vergrootglas, maar blijft uiteindelijk gewoon van kracht.

Wat is terugleveren?

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan kun je deze tegen een vaste prijs ‘terugleveren’ aan je stroomleverancier. Het bedrag dat je hiervoor krijgt, noem je een terugleververgoeding. De exacte prijs verschilt per energieleverancier. Kijk hier dus goed naar bij het afsluiten van een energiecontract.

Wat is een terugleverheffing?

Op dit moment is de salderingsregeling zó voordelig dat het invloed heeft op de inkomsten van energiebedrijven. Sommige bedrijven compenseren dit door een deel van die extra kosten door te rekenen aan eigenaren van zonnepanelen. Bijvoorbeeld door middel van een terugleverheffing, waarbij mensen die veel stroom terugleveren hier een vergoeding voor moeten betalen.

Wat bedoelen we met de terugverdientijd?

Wie zonnepanelen koopt, investeert in de toekomst. Het bedrag dat je betaalt voor de zonnepanelen hoop je dan ook zo snel mogelijk terug te verdienen. De terugverdientijd toont aan hoelang het duurt voordat je die investering in zonnepanelen terugverdient met bespaarde stroomkosten. Elke besparing na dit moment is pure winst, zolang je zonnepanelen meegaan.

Wat is een zonnestroomsysteem?

Een zonnestroomsysteem bestaat hoofdzakelijk uit je zonnepanelen en een omvormer. Maar er komen meer technische elementen bij kijken. Een aantal technische termen komen tijdens het aankoopproces voorbij. Deze leggen we hier kort uit.

Wat betekent Wattpiek (Wp)?

Dit is het vermogen van je zonnepanelen onder ideale omstandigheden. Het vermogen van een zonnepaneel voor een woning varieert tussen de 380 en 450 Wattpiek, afhankelijk van de grootte van het paneel. Een groot zonnepaneel produceert natuurlijk meer dan een klein zonnepaneel.

Wat doet een omvormer?

Een omvormer zet de stroom die je zonnepanelen opwekken om naar bruikbare stroom voor in huis. Dit is een klein kastje dat je op een onopvallende plek in huis kan zetten. Deze omvormer laat je zien hoeveel stroom je produceert. Door de omvormer te koppelen aan een app, kun je dit ook altijd op je telefoon aflezen.

Wat is 1-fase- of 3-fasenstroom?

Je zonnepanelen worden met een stroomdraad aangesloten op het stroomnet van je huis. Oudere huizen doen dit met 1 kabel. Nieuwere huizen maken gebruik van 3 kabels. Met een 3-kabelaansluiting heb je logischerwijs iets meer vermogen. Dit is handig omdat we steeds meer stroom gaan verbruiken, bijvoorbeeld met een warmtepomp.

Er zijn grofweg 3 keuzes bij het afsluiten van een energiecontract. Vast, variabel of dynamisch.

Een vast energiecontract

Je betaalt één vaste prijs voor de stroom die je verbruikt of teruglevert. Hiermee heb je meer zekerheid als de energieprijzen vaak wisselen. Dat is een voordeel als de prijzen stijgen en een nadeel als ze zakken.

Een variabel energiecontract

Je betaalt ook met deze variant één vaste prijs voor je stroom, maar dit kan wel per periode veranderen. Hoelang die periode is, hangt af van je contract. Dit kan per maand, per kwartaal of per (half) jaar zijn. De energieleverancier geeft wijzigingen altijd minimaal 30 dagen van tevoren aan. Gemiddeld genomen zijn variabele contracten goedkoper dan vaste contracten, maar ze bieden minder zekerheid.

Een dynamisch energiecontract

Met dit contract kan je stroomprijs per kwartier veranderen. Dit betekent dat je kosten bijzonder laag zijn als de zon schijnt. Soms krijg je zelfs geld toe. Maar als het windstil is en de zon niet schijnt, dan kunnen de stroomprijzen flink stijgen. Deze variant kan dus voordelig zijn, maar vraagt wel om veel bewustzijn van je stroomverbruik op elk moment.

Gerelateerde artikelen

 

Interesse in zonnepanelen? Dit moet je weten voor de aanvraag

Zonnepanelen: wat levert het nu echt op?

Wat is een variabel, vast of dynamisch energiecontract?

Interesse in zonnepanelen? Dit moet je weten voor de aanvraag