Logo - De Zon Geeft Energie

Interesse in zonnepanelen? Dit moet je weten

Zonnepanelen aanschaffen en laten installeren is makkelijker dan je denkt. Er zijn eigenlijk maar een paar dingen die je moet weten. Met de kennis uit dit artikel ga je geïnformeerd in gesprek met een installateur en kun je de juiste vragen stellen. Een goede installateur zal je helpen om de keuzes te maken die voor jou het meeste rendement opleveren.

Het aanschaffen van zonnepanelen begint bij het aanvragen van een adviesgesprek bij een lokale installateur. Deze vertelt je hoeveel zonnepanelen je het beste kunt installeren en hoe het proces in zijn werk gaat. Met het antwoord op onderstaande 6 vragen bereid je je goed voor op dit adviesgesprek.

1. Zijn er subsidies beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen?

De overheid stimuleert actief het installeren van zonnepanelen. Niet met directe subsidies, maar wel met bijvoorbeeld de salderingsregeling. En je hoeft over de aanschaf van zonnepanelen geen btw te betalen. Daarnaast bestaat het Warmtefonds, een nationaal fonds waar je onder gunstige voorwaarden geld kan lenen om zonnepanelen te kopen. Huishoudens met een verzamelinkomen tot €60.000,- doen dit zelfs rentevrij. Een andere optie is om zonnepanelen te huren in plaats van te kopen. Tenslotte is het zinvol om te onderzoeken of jouw gemeente een eigen regeling heeft voor het financieren van het verduurzamen van je huis.

2. Hoe kies ik de juiste installateur?

Er zijn veel installateurs van zonnepanelen. Zo veel dat het soms moeilijk is door de bomen het bos te zien. Hoe kies je dan de juiste partij? Een goede installateur die duidelijk adviseert en een aantal opties voor je uiteenzet, zorgt meteen voor een vertrouwd en veilig gevoel. De beste partij is misschien niet altijd de goedkoopste, maar met een systeem dat ruim 25 jaar meegaat wil je geen onnodige risico’s nemen. Vraag daarom of een installateur erkend is door InstallQ. Het register van het Centraal Register Techniek bevat ook een groot deel van de erkende installateurs.

3. Er is veel keuze in zonnepanelen. Hoe kies ik de juiste?

Er zijn veel verschillende zonnepanelen. Sommige mensen kiezen bewust voor zonnepanelen met een specifiek uiterlijk of bijvoorbeeld zonnepanelen die hun dakpannen vervangen. Anderen kijken liever naar welke panelen die het meeste stroom opwekken. Jouw installateur kan je adviseren over de zonnepanelen die het beste in jouw situatie passen. Vraag ze om advies!

4. Moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?

Ja, je moet nieuwe zonnepanelen aanmelden bij je netbeheerder. Dit kan via energieleveren.nl. Veel installateurs doen dit voor je, of helpen je bij het aanmelden. Heb je een opstalverzekering? Dan is het verstandig je zonnepanelen ook aan te melden bij je verzekeraar.

5. Hebben mijn zonnepanelen invloed op mijn energiecontract?

Sommige energieleveranciers hebben bepaalde voorwaarden voor eigenaren van zonnepanelen. Dit staat in je energiecontract. Heb je een vast energiecontract? Dan mag er, zolang het contract loopt, niks veranderen aan de voorwaarden. Bij een variabel of dynamisch energiecontract kunnen deze voorwaarden sneller aangepast worden. Sluit je een nieuw energiecontract af? Dan loont het om goed te kijken naar de voorwaarden van je volgende energiecontract.

6. Moet ik mijn zonnepanelen zelf onderhouden?

Je hoeft zonnepanelen vrijwel niet te onderhouden. Ze hebben namelijk een zelfreinigende laag, waardoor vuil makkelijk wegspoelt. In een enkel geval kan er wel een significante opbouw van aangekoekt vuil ontstaan, bijvoorbeeld als je in een omgeving woont met erg veel vogels. Ga dit dan niet zelf schoonmaken. Dit kan de zonnepanelen beschadigen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dit veilig en zorgvuldig schoon kunnen maken. Dit is in de meeste gevallen echter niet nodig. Een paar vuile vlekken op de zonnepanelen zullen weinig tot geen gevolg hebben voor je stroomopwek.

Wil je een gedetailleerd overzicht van alle voorwaarden en het proces van het plaatsen van zonnepanelen? In de gedragscode Zon op Woningen van Holland Solar staat in detail omschreven hoe installateurs te werk horen te gaan en aan welke voorwaarden zij moeten voldoen.

Gerelateerde artikelen

 

Interesse in zonnepanelen? Dit moet je weten voor de aanvraag

Zonnepanelen: wat levert het nu echt op?

Wat is een variabel, vast of dynamisch energiecontract?

Wat is een variabel, vast of dynamisch energiecontract?