Logo - De Zon Geeft Energie

Zonnepanelen: wat levert het nu echt op?

Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders hebben al zonnepanelen. Dit komt omdat zonne-energie de voordeligste energiebron is die er bestaat. Maar hoe voordelig, dat is niet altijd even duidelijk. Althans, dat lijkt zo. Met een simpele rekensom kun je inschatten wat jouw rendement kan worden.

De afgelopen jaren werden zonnepanelen steeds goedkoper. Desondanks vinden veel mensen het een spannende investering. Dat begrijpen wij. Daarom is het belangrijk om, net als bij elke andere investering, te kijken naar het rendement. Oftewel: het bedrag dat je elk jaar bespaart aan stroomkosten dankzij zonnepanelen.

Beter dan een spaarrekening

Het gemiddelde rendement op zonnepanelen is 8 procent. Dat is behoorlijk hoog. Ter vergelijking: de rente op je spaarrekening is nu hooguit 1,7 procent. 

De prijs voor de aanschaf van zonnepanelen en het verwachte rendement kan wel verschillen. Maar het volgende rekensommetje geeft een goed beeld. 

De rekensom

Stel: je legt 10 zonnepanelen op je dak. Die leveren samen zo’n 3.500 kWh aan opgewekte stroom per jaar op. Afhankelijk van de stroomprijs levert dat een besparing op van tussen de €750,- en €1200,- per jaar. Omdat zonnepanelen aan het eind van hun levensduur wat minder opbrengen, rekenen we met een gemiddelde van €800,- per jaar.

Dan bereken je op de volgende manier je voordeel:

Gemiddelde besparing op je stroom per jaar: €800.
Gemiddelde levensduur van zonnepanelen: 25 jaar.

€800 x 25 jaar = €20.000,- 

Je bespaart dus in totaal gemiddeld € 20.000,- aan stroomkosten door de aanschaf van zonnepanelen. Trek hier de aanschafprijs van je zonnepanelen vanaf, en je houdt een mooie winst over! 

Investeringen bieden nooit garanties, maar veel veiliger dan zonnepanelen komen ze niet. 

De terugleverheffing


Steeds meer energieleveranciers rekenen op dit moment een terugleverheffing aan consumenten. Hoe hoog die heffing is, verschilt per energieleverancier. Hieronder geven we een voorbeeld van de gevolgen van de terugleverheffing op je totale rendement. Dit is wel afhankelijk van je energiecontract en de energieleverancier. Kijk dus altijd goed naar de voorwaarden van je energiecontract.

 

Gemiddeld lever je tweederde van de stroom die je opwekt terug aan het elektriciteitsnet. De rest gebruik je zelf. Bij een aantal energieleveranciers betaal je een heffing over de stroom die je teruglevert. Dit betekent dat de totale opbrengst van je zonnestroomsysteem afneemt met ongeveer 15%. Met het rekenvoorbeeld uit dit artikel komt dat neer op een bedrag van €3.000,-. Je verlaagt dit bedrag door zelf meer van je opgewekte stroom te verbruiken.

Gerelateerde artikelen

 

Interesse in zonnepanelen? Dit moet je weten voor de aanvraag

Interesse in zonnepanelen? Dit moet je weten voor de aanvraag

Wat is een variabel, vast of dynamisch energiecontract?

Salderen, terugleveren en de terugleverheffing: bekende termen over zonne-energie uitgelegd